reistips

voorpret
Als je een Instagram account hebt is het raadzaam om het account @Balilocal of @balibucketlist te volgen. Je vindt hier leuke tips om ergens te slapen, te lunchen, te borrelen of stranden te bezoeken.

tijdsverschil en munteenheid

Handig om te weten. Het is in Bali 6 uur later dan in NL en je betaald er met de Roepia. In juni 2016 stond 100.000 Indonesische Roepia gelijk aan ongeveer 6 euro en 15.000 roepia is ongeveer 1 euro.

warm weer
Juni is een fijne maand om naar Bali te gaan. Net als juli en augustus, al zijn deze 2 maanden aanzienlijk drukker. September is ook nog een mooie maand, maar volgens de Balinezen vooral heel warm. De luchtvochtigheid kan erg hoog zijn. Dagen met 100% luchtvochtigheid zijn geen uitzondering. Katoenen kleding is een verademing en daarom een musthave om mee te nemen. Laat het leuke zomerse colbertje of jurkje met voering dus maar thuis! Naast het lekkere weer is juni een leuke maand om hier naartoe te gaan; weinig toerisme en allemaal lieve kleine kittens, puppies en aapjes!

blue bird taxi
Dit zijn de meest betrouwbare taxi’s met een meter. Niets geen gedoe over een prijs afspreken. Mocht je hier overigens niet voor kiezen, schrijf dan de afgesproken prijs op een briefje om misverstanden te voorkomen.  Er rijden zoveel Blue Bird look a likes in de stad, dat je in het begin de echte niet kan onderscheiden. Ze zijn te herkennen aan de licht blauwe kleur, op de voorruit staat Blue Bird Group en op het linker dashboard staat een kaarthouder met daarin de naam en foto van de chauffeur.

Schrik niet als je aankomt op het vliegveld. Het wemelt er van de taxi chauffeurs die opdringerig vragen of je een taxi nodig hebt. Als je de echte Blue Bird niet kan onderscheiden, zoals ons gebeurde op het vliegveld, bespreek dan vooraf een prijs. Je kan natuurlijk ook via je accommodatie een taxi regelen die je ophaalt vanaf de airport. Ook kun je via de Blue Bird app zelf een taxi regelen. Wel zo handig!

Wil je zelf met de scooter gaan touren? Zorg dat je een internationaal rijbewijs hebt. Deze kan je in NL kopen (bij de ANWB), maar ook in Bali. En draag een helm. Ze pikken je er gegarandeerd uit. Kleine tip: de politie is erg gericht op westerlingen op scooters. Ze pikken je eruit en zullen een manier vingen om je een boete te laten betalen. Zorg dan ook dat je in je broekzak geld hebt zitten en in je portemonnee, die in je tas zit, de rest van het geld. Als ze zien dat je meer geld hebt, verhogen ze zonder pardon de boete.

balinese gerechten
Heerlijk eten, dat kun je in dit land heel goed. De lekkerste Nasi en Mie Goreng worden voor je neus geschoven. Gebakken bananen, pancakes, smoothies en sandwiches noem het op en ze hebben het. Opvallend was dat de gerechten nooit tegelijkertijd geserveerd werden. Zat mijn vriend al heerlijk aan zijn sandwich, moest ik nog even wachten op mijn smoothie. Nog iets wat in Nederland niet vaak mee maakt; wanneer je de rekening hebt ontvangen en je het geld neergelegd hebt, dan komt de bediening versneld naar je toe. Zij gaan ter plekke het geld tellen om te zien of het klopt met wat er op de rekening staat.

Let met het eten even goed op. Bali is verwesterd, maar toch raad ik je aan geen salade te kiezen of voor een heerlijk dessert met ijs te gaan. Je weet niet in wat voor water dit is schoongemaakt of mee gemaakt is. Eet niet bij tentjes waarbij het eten alvast klaarstaat in de etalage. Het is met borden opgestapeld achter het raam en het staat er vaak in de zon. Eet gewoon waar de meeste mensen zitten, het liefst de locals, dan zit je zeker goed!

medicatie
Zorg voor de juiste medicatie. Ga op tijd naar de GGD voor je inentingen. Neem zowel Loperamide als Norit mee. Handig voor als je de welbekende Bali-belly krijgt. Paracetamol, pleisters, jodium, blarenpleisters en een schaar kunnen er gerust bij in je toilettas. En neem Deet mee tegen de muggen. Het liefst 50%. Zelf had ik 1 flacon mee, omdat ik de tip kreeg dat je het in Bali kon kopen. De ervaring bleek dat dit niet zo eenvoudig was en dat de hoogste % dat verkocht werd 22% was bij de apotheek. De Bali variant smeert beter en ruikt lekkerder en is prima voor op Bali zelf. Maar ga je naar Gili Air? Dan zou ik toch aanraden te smeren met de Nederlandse variant van 50% i.v.m. mogelijke Malaria muggen. Malariapillen hadden we mee, maar niet geslikt. De bijwerkingen van die pillen zijn niet om over naar huis te schrijven. De GGD raadde het pas aan bij drie nachten op Gili Air. Gili Air ligt namelijk dichtbij Lombok, waar de Malaria mug wel actief is.

tempels
Ga je de prachtige tempels bezoeken? Zorg dan dat je zelf een sarong hebt. Deze kan je bij verschillende kraampjes kopen. Soms krijg je ze ook te leen bij een tempel en soms kan je ze huren tegen een veel te hoge prijs. Je kan hem naast wikkeldoek bij de tempels ook gebruiken als sjaal, strandlaken of dekentje tijdens een lang stuk reizen.

prijs onderhandelingen
Oftewel afdingen. Niet iedereen zijn sterkste kant. Je kunt tot 1/3 van de prijs afdingen. Dan kom je in de buurt van de echte prijs.

 

Advertisements