nationaal park peneda-gerês

Zelf ben ik dol op de natuur, dus toen ik hoorde over dit park wilde ik het zeker zien! Vooraf werd ons al duidelijk gemaakt voor de host van Se Guesthouse en Chisoka dat we eerst echt langs het VVV kantoor moesten (deze bevindt zich voor de witte brug) om een plattegrond te vragen en de route welke we konden nemen. Het park is namelijk vrij groot (702,9 km²) en er zijn tal van toeristen hier verdwaald en niet meer terug gekeerd. Zaak dus om dit wel even goed te regelen voor je aan de tour begint.

Watervallen
Op de kaart begon de dame van het VVV direct de route te tekenen en uit te leggen dat waar we de watervallen konden zien. Het was even rijden en zoeken, maar het is gelukt! De auto kun je parkeren aan de weg, om vervolgens te voet verder te gaan. Het is af en toe wel even klauteren, want de mooie stenen trap stopt op een gegeven moment, maar dat maakt het ook juist een beetje avontuurlijk.

uitkijkposten
Het landschap bestaat naaste watervallen  uit grillige bergen, steile ravijnen, rivieren, weelderige bossen en uitgestrekte heidevelden. Deze woeste natuur wordt afgewisseld met traditionele dorpjes tussen groene heuvels. Je vind er ook een aantal wilde dieren, waaronder reeën, wilde zwijnen, roofvogels, vossen, wilde katten, kleine wilde paarden én de Iberische wolf.

off road
De wegen zijn goed te berijden, al zijn ze soms wel wat smal. Dus als je een tegenligger tegen komt kan het wel eens even spannend zijn. Als je de route volgt volgens de plattegrond kom je uiteindelijk bij de Spaanse Grens uit. Leuk om even overheen te rijden met de auto en weer terug. Zelf hou ik niet van dezelfde routes rijden, en dus wilde ik graag oversteken naar de andere kant. De dame van het VVV kantoor had ons uitgelegd dat het alleen off road kon. We hadden wel al een weg gezien, maar dat leek ons geen goed plan met onze huurauto. Na een aantal keer vragen aan de mannen bij de post (je moet om een bepaald deel te zien € 1,50 p.p. betalen), bleek het toch echt om die weg te gaan die wij eerder hadden gezien. En dus gingen we, hobbelend rustig rijdend die weg af. Deze weg is nog smaller dus met een tegenligger had ik soms echt mijn hart in mijn keel zitten. Je wilt niet in een ravijn vallen of de huurauto beschadigen natuurlijk! Ondanks de spanning, was het wel een ontzettende spannende en leuke trip.

Tip, zorg dat je je lunch bij je hebt, want in de dorpjes is daar helaas geen leuke plek voor!

Advertisements