leukste spots in leeuwarden

In deze stad kom ik geregeld sinds ik samen ben met mijn vriend. Hij komt uit Friesland, zijn ouders wonen dicht tegen de stad aan en mijn zwager woont er. Mijn schoonfamilie neemt ons geregeld mee de stad in en het laatste jaar komen er steeds meer leuke koffietentjes, woonwinkeltjes en restaurants bij. Ook is Leeuwarden dit jaar dé culturele hoofdstad van Europa. Extra reden dus om deze stad te bezoeken.

In deze blog neem ik je mee naar spots waar ik ben geweest en graag naartoe ga als ik in de hoofdstad van het noorden ben.

auto of trein
In de stad zijn er verschillende parkeergarages, waarna je gemakkelijk de stad in kunt lopen. Ook is deze stad erg goed bereikbaar met de trein. Het vernieuwde station ziet er schitterend uit en als je een paar straatjes doorsteekt sta je binnen enkele minuten in het centrum.

overnachten
Zelf heb ik nog geen overnachting gedaan in Leeuwarden, maar als ik er eens ga slapen dan zullen wij hoogstwaarschijnlijk kiezen voor Post Plaza. Het oude postkantoor is omgetoverd tot hotel en restaurant en de kamers zien er erg mooi uit. De andere slaap optie die wij ook hadden was een toffe boomhut ‘De Uil‘, maar ik zie dat deze permanent gesloten is, jammer!


stadsgids
Een leuke tour door de stad boek je via A Guide to Leeuwarden. Via de website kun je gratis een tour boeken. Door een local word je rondgeleid door de stad en zo ontdek je plekjes die je anders niet had gezien. Ontzettend leuk om de stad op deze manier te ontdekken!

suikerbrood
Bakkerij de broadtsje verkoopt, als je het mij vraagt, het lekkerste suikerbrood in Leeuwarden. Een schattig klein winkeltje waar buiten in rietenmanden de lekkernijen uitgestald staan. De kleine kerkstraat is ook nog eens het mooiste winkelstraatje van Leeuwarden. Naast dit bakkerij’tje vind je in deze straat ook leuke design winkeltjes en boutiques. Zeker even door heen lopen als je in de stad bent.


woonwinkeltje
Als ik in Leeuwarden ben ga ik altijd even kijken bij woonwinkeltje House of Colour. Naast dat dit winkeltje in een supermooi straatje ligt, zitten er nog meer leuke winkeltjes. De laatste keer dat ik er was sprak ik de eigenaresse en ze gaf aan dat ze ging stoppen met het winkeltje. Mijn reactie was dat ik het ontzettend zonde vond, ook omdat ik er eigenlijk altijd wel iets leuks kan kopen voor in huis; de roze theemokken, leuke kaarten, witte stenen vaasjes van een Amsterdam merk (hoe leuk) en lieve waxinelicht houdertjes. Gelukkig zei ze direct dat het overgenomen werd door 2 leuke dames.


Ook is het erg leuk om de voormalige gevangenis te bezoeken. Inmiddels is deze totaal omgetoverd tot een soort broedplaats. Zo vind je er restaurant Proefverlof, is de bibliotheek er onlangs neergestreken (echt een bezoekje waard met alle leuke doorgangen) en vind je er kleine ondernemers zoals keramiekmaakster Lies die hier een eigen winkeltje startte. Bij LiesKeramiek kun je naast iets moois kopen ook een cursus of workshop volgen.

ontbijt, lunch & diner
‘Es, er zit hier een nieuw tentje, kopie van PLUK, het heet (hoe toepasselijk) STEK. Wil er een keer met jou heen, is erg leuk!’ ; appte mijn schoonzusje Marjon mij. Snel keek ik op de site en wat zag het er leuk uit! Het oude brugwachtershuisje is omgetoverd tot een prachtige spot. Je kunt er terecht voor sapjes, broodjes, salades en andere gerechten; zowel voor ontbijt, lunch als avondeten én voor onderweg! Zodra ik er geweest ben zal ik dit stukje uiteraard updaten.


Eerder in deze blog heb ik ‘m al benoemd, maar naast slapen kun je in Postkantoor Postplaza ook heerlijk ontbijten, lunchen (vooral de ossenhaastpuntjes salade is aan te raden) en te dineren (wel even reserveren). Maar ook voor een lekkere kop koffie kun je hier zeker terecht, ze hebben namelijk hun eigen branderij! De koffiebonen zijn te koop net als andere typisch Friese items. Als je er toch bent voor een kop koffie, bestel er dan ook dé befaamde Oranje Koek bij.

In de oude gevangenis zit restaurant Proefverlof. Niet alleen de naam is leuk, maar ook de menukaart is erg lekker en het terras is met mooi weer een stek waar je graag wilt zitten. Samen met vriendlief heb ik hier eens geluncht en met de schoonfamilie heerlijk gegeten. Met de steeds vernieuwende kaart is het leuk om hier vaker terug te komen. Je kunt hier ontbijten, lunchen en dineren! Het is wel aan te raden om te reserveren voor het diner.


Totslot zijn er nog twee restaurants waar ik de volgende keer zeker naartoe wil gaan als ik deze stad weer bezoek namelijk; Roast (waar je kip kunt eten) en Wannee (waar je vooral gezond kunt eten). Het interieur van beide restaurant vind ik alleen al ontzettend leuk!


Geregeld ben ik wel in Leeuwarden te vinden en daarom zal deze blog regelmatig geupdate worden met nieuwe spots en foto’s. Laatste update: februari 2018

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s