handige tips voor new york

voorpret
Als je een Instagram account hebt is het raadzaam om deze accounts te volgen NYC by Katja, New York Instagram en Instagram New York Je vindt hier leuke tips om je city trip compleet te maken!

do not forget
Om Amerika binnen te mogen komen dien je een Esta Formulier te kopen en in te vullen. Dit kun je simpel online doen. Je moet nog al wat gegevens invullen, dus vul alles zorgvuldig in en check het goed voordat je op bevestigen klikt.

Zet je doorlopende reisverzekering, indien je dit hebt, op wereldwijd i.p.v. Europa. Hetzelfde geldt voor je pinpas. Dit waren wij vergeten en hierdoor konden wij niet pinnen. Gelukkig kwamen we er snel achter wat het probleem was, waardoor we alles direct om konden zetten.

De stopcontacten in Amerika zijn anders dan in Nederland. Wil je na een lange reis lekker je telefoon opladen of heb je zin in een warme douche en wil je je haar föhnen neem dan van te voren een aangepast stekkertje mee die je in de Amerikaanse stopcontacten kunt drukken en daarop je eigen stekkers kunt sluiten. Wij waren dit vergeten en hebben dit uiteindelijk voor  $ 6,- kunnen kopen in Chinatown. Ook kun je het kopen bij Duane Read. Duane Read is sowieso een handige winkel waar je voor alles terecht kunt waaronder; verzorgingsproducten, medicatie als paracetamol en andere handige items.

Kraanwater kun je gewoon drinken als smaakt het wel een beetje naar Chloor. Opvallend vond ik ook dat je als je in een restaurant een bestelling gaat doorgeven je standaard kraanwater op tafel krijgt!

taxi
In New York zie je de bekende gele taxi’s rijden, maar ook groen kleurige. De gele taxi’s rijden door new york en daarbuiten (zoals in Brooklyn). De groene taxi’s komen uit Brooklyn en mogen alleen mensen afzetten in New York, niet oppikken. Goed om te weten, als je in Brooklyn woont en weer terug naar de stad wilt, dat kan dus gewoon! Wil je naar Brooklyn met de taxi? Dan bestel je dus gewoon de bekende yellow cap.

Douane New York
Wij hadden een hele man bij de douane, maar doorgaans zijn ze wat stug. Als je niet al te lang in de rij wilt staan is het aan te raden om even flink door te lopen als je het vliegtuig uit loopt.

Douane Nederland
In New York kun je lekker en vaak een stuk goedkoper shoppen. Je mag voor € 430,- per persoon (en dus niet samen) aan spullen meenemen. Indien je iets hebt gekocht wat boven dit bedrag ligt, dien je er invoerrechten voor te betalen. Je kunt dit van te voren aangeven bij de Douane. Je ontvangt dan geen boete. Wordt je uit de rij gepikt en heb je het niet aangegeven? Dan is de kans groot dat als ze het vinden je de invoerrechten en een nader te bepalen boete moet betalen. Be prepared!

tijdsverschil en munteenheid
Handig om te weten; in New York is het 6 uur vroeger dan in Nederland en je betaald er met de Dollar. In April 2018 stond  $ 1,- gelijk aan ongeveer € 0.80. Ongeveer $ 100,-  kwam dus neer op zo’n € 80,-

Enjoy!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s