berlijnse trekpleisters

Als je onderstaande trekpleisters combineert met mijn tips waar je het beste kunt gaan ontbijten, lunchen of dineren dan heb je zeker een geweldige tijd in Berlijn! Het is dan wel handig als je zelf een notitie maakt welke trekpleisters vlakbij welk stadsdeel liggen.

Reichstag | stadsdeel Mitte
Het Regeringsgebouw. Indien je dit niet alleen van de buitenkant wilt gaan bekijken, dien je van te voren te boeken en je paspoort mee te nemen. Boeken kan via deze link.
adres: Platz der Republik 1, Berlijn

Fernsehturm | Stadsdeel Mitte
Dit is de televisietoren van Berlijn en dit was ons herkennings punt. Waren wij in de buurt van dit niet te missen object? Dan wisten wij dat we dicht bij ons verblijf waren. Handige was ook dat je deze toren zag waar je ook in de stad stond. Hierdoor werd het min of meer ook mijn oriëntatie punt. De toren is 368 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad. De toren staat bij Alexanderplatz in voormalig Oost-Berlijn.
adres: Panoramastraße 1A, Berlijn

 


Brandenburger Tor | Stadsdeel Mitte
Dit gebouw ligt vlakbij Reichstag. De Brandenburger Tor is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Vroeger was de plek waar de poort staat de stadsgrens van het centrum. Wie door de poort wilde, moest tol betalen.
adres: Pariser Platz, Berlijn

Holocaust Memorial | Stadsdeel Mitte
Dit is de herdenkingsplaats voor de Jodenvervolging in de Tweede Wereld Oorlog. De grijze golvende blokken geven volgens ontwerper Peter Eisenman een gevoel van desoriëntatie en isolement op en staat symbool voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind. In totaal staan er 2711 betonblokken.
adres: Cora-Berliner-Straße 1


Museumsinsel | Stadsdeel Mitte

Dit zijn 5 musea die alsware op een eiland in rivier de Spree staan. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd. Het is jarenlang gerestaureerd en staat sinds 1999 op UNESCO wereld erfgoed lijst. Het is mooi gebouw om te zien en het was voor mij voldoende om er langs te fietsen. De Dom van Berlijn ligt er ook naast. Pak je die ook meteen even mee!
adres: Bodestraße 1-3, Berlijn

Checkpoint Charlie | Stadsdeel Kreuzberg
Checkpoint Charlie was, in de tijd dat de muur er stond, een controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector. Erg toeristisch, maar wel indrukwekkend.
Dit bekende punt ligt op een stukje fietsen van de Reichstag en Brandenburger Tor. Ga met je rug naar de Brandenburg Tor staan, fiets dan een stukje rechtdoor. Dit is op de route naar Checkpoint Charlie, maar zo fiets je via de prachtige laan ‘unter der linden’. Aan deze laan staan de meest mooie gebouwen en auto’s en vond ik een bijzonder stukje om doorheen te fietsen.
adres: Friedrichstraße 43-45, Berlijn

 


Joods museum | stadsdeel Kreuzberg
Een indrukwekkend museum die je gezien moet hebben. Het is een museum over de Joodse bevolking, geschiedenis en cultuur in Berlijn. Het museum laat ongeveer 2.000 jaar aan Joodse geschiedenis zien. Maar de Jodenvervolging heeft een prominente rol in het museum. De informatie die je hier zult tegen komen is niet onbekend, allemaal wel maar de hoeveelheid foto’s, video’s en persoonlijke details die je hier onder ogen krijgt bezorgen je rillingen over je rug. De Holocaust toren vond ik het meest indrukwekkende stukje van het museum. Een kleine ruimte die zich aan het eind van een doodlopende gang bevindt. Nadat je de ruimte bent binnen gestapt valt een zware deur met een harde klap achter je dicht. De knal waarmee de deur gesloten wordt zet de toon. Je bent alleen. Afgesloten van de wereld. En je krijgt het gevoel alsof niemand nog iets voor je kan doen. De kale ruimte is 24 meter hoog, koud en behoorlijk donker. Als je omhoog kijkt zie je een kleine gleuf die licht doorlaat. Het licht staat symbool voor het verlangen naar vrijheid. In de verte hoor je de geluiden van de stad…


Plan een bezoekje aan dit museum bewust. De informatie die je hier onder ogen krijgt, blijven nog een tijdje in je hoofd spoken. Het is fijn om na afloop nog even een drankje te drinken in de prachtige binnentuin.
adres: Lindenstraße 9-14, Berlijn

Berlin Wall Memorial | Stadsdeel Brunnenviertel
Terwijl je je door de stad beweegt kan je dagelijks stukken muur zien, maar wanneer je het meest realistische beeld wilt krijgen van hoe de muur eruit gezien heeft en hoe men aan de ene kant van de muur er me om ging of aan de andere kant, dat krijg je hier te zien. Aan de Bernauer Straße vind je een lang stuk muur dat grotendeels in originele staat is gebleven. Vanaf een uitzichtspunt kijk je direct op de Todesstreifen en de wachttoren (deze is nog tact is). Als je in het uitzichtspunt staat, kun je veel informatie lezen op hetgeen waar je uit kijkt. Het uitzichtspunt kan je gratis betreden.
Ook zie je een houtenkerkje staan midden in het gras die je van binnen kan bekijken. Op de weg er naar toe zie je namen in de gron van mensen die de oversteek niet overleeft hebben. Ik vond het een erg indrukwekkende plek. 
adres:Bernauer Str. 111, Berlijn

Potsdamer Platz | Stadsdeel Mitte
Dit is één van de bekendste, grootste en drukste pleinen van Berlijn. Een erg indrukwekkende plek om te zijn. Niet alleen vanwege de grote moderne gebouwen (o.a. SONY is hier gevestigd), maar ook vanwege het verkeersknooppunt en de geschiedenis van dit plein. Voor de tweede wereldoorlog was Potsdamer Platz al een belangrijk zakencentrum van Berlijn. Na de tweede wereldoorlog is echter veel van Potsdamer Platz verwoest en verloren gegaan en vanaf 1961 stond de Berlijnse muur dwars over op het plein. Een mooie plek om even te wandelen of doorheen te fietsen!
adres: Potsdamer Platz, Berlijn

 

 

Advertisements